Cataract
behandeling

Cataract, ook wel staar genoemd in de volksmond, is een vertroebeling van de ooglens. De oorzaak is meestal een leeftijdsgebonden veroudering van de ooglens. Deze lens neemt dan toe in dikte (door vochtopname) en wordt troebel waardoor de sterkte verandert (andere breking van het invallende licht) en het zicht wazig wordt.
Andere oorzaken die tot staar kunnen leiden zijn o.a. erfelijke aanleg, bepaalde ziektes (bv. suikerziekte), verwondingen aan het oog en langdurig medicijngebruik (bv. Cortisone).

implantlenzen cataract

Cataract behandelen

De behandeling is een operatie waarbij de lens wordt verwijderd door middel van phaco-emulsificatie (ultrasonen). Hierbij wordt er een kleine incisie in het hoornvlies gemaakt. Het lenskapsel, ofwel het zakje waarin de lens zich bevindt, blijft behouden om de nieuwe kunstlens in te plaatsen zodat deze op dezelfde plaats terecht komt als de oorspronkelijke lens.
De operatie gebeurt onder druppelverdoving en duurt ongeveer een klein halfuur. Na de operatie kan men het ziekenhuis direct verlaten.

cataract operatie

Soorten implantlenzen

Een implantlens is een uit kunststof bestaande ronde schijf met een optisch gedeelte van 6 mm. Dit is het gedeelte waardoor we kijken. De totale grootte van de lens bedraagt ongeveer 13 mm. Omdat de operatie gebeurt via een zeer kleine incisie van, wordt de lens opgerold en in het oog geïnjecteerd waar deze zich terug ontplooit.

implantlenzen

Monofocale implantlenzen

Dit is de meest gekozen lens. Hierbij ziet men op één afstand scherp; dit is meestal in de verte, waardoor een leesbril nodig is om optimaal dichtbij te kunnen zien. Omgekeerd kan ook geopteerd worden om te kunnen lezen zonder bril, maar dan zal een vertebril nog noodzakelijk zijn.

Monofocale torische implantlenzen

Met deze implantlens kan je de cilindrische afwijking (astigmatisme) van het hoornvlies corrigeren (bij deze afwijking is het hoornvlies niet mooi rond, maar ovaal van vorm). Bij grotere astigmate afwijkingen geldt dezelfde terugbetaling als bij een monofocale lens.

Multifocale implantlenzen

Met deze implantlens is het de bedoeling een zo goed mogelijk vertezicht en leeszicht te bekomen. Het nadeel van de multifocale implantlens is dat de beeldkwaliteit nooit zo goed is als bij een monofocale implantlens. Bij de multifocale implantlenzen hebben veel patiënten last van kringen die verschijnen rond lichtbronnen in het donker, zoals bij verkeerslichten of koplampen van wagens. Indien je zo veel mogelijk brilvrij wenst te zijn, wordt er vaak gekozen voor deze optie, doch steeds rekening houdend met de nadelen.
De keuze van implantlens is afhankelijk van vele factoren, zoals ook verwachtingen en prioriteiten van de patiënt, en wordt steeds grondig besproken met de chirurg.

Wat is nastaar?

Nastaar is een vertroebeling van het achterste lenskapsel die maanden tot jaren na cataractchirurgie kan optreden. Het is het gevolg van achtergebleven cellen, die de achterwand van de kapselzak gaan bedekken en doet zich vrij frequent voor bij patiënten die van cataract geopereerd werden. Om het zicht terug te optimaliseren, wordt er met de Yag laser een opening gemaakt in het lenskapsel aan de achterzijde van de kunstlens. Deze behandeling is snel en pijnloos en gebeurt op de raadpleging.